5 leuke tips voor betere sieraad designs

op
Sieraad Design Guide afbeelding

Zelf sieraden maken lijkt een leuke hobby, maar als je dit artikel leest dan weet je vast al wel dat het veel meer is dan alleen een knutselwerkje. Als sieraad designer zijn de mogelijkheden haast oneindig. Dat geeft je dus de kans om mooie designs te maken die vernieuwend, verassend, origineel en dus succesvol zijn. Fashion! Maar soms kan je creatie ook totaal verkeerd uitpakken… Dat hebben we allemaal wel eens. Misschien ben je al expert, of misschien ben je nog een beginner in het maken van sieraden. In dat geval heb ik wat leuke tips voor je om betere designs te maken. Of misschien geeft het je gewoon een extra boost aan inspiratie…

Bekijk alle onderdelen

De Basis

 

Het klinkt misschien voor de hand liggend maar toch is dit een vaak vergeten idee. Wanneer je gaat ontwerpen, creëren en vormgeven is het altijd zinvol om eerst kennis te nemen van de basis. Begin bij het begin. Als je de juiste tools in huis hebt kun je altijd terug vallen op jouw kennis en vakmanschap. Leer dus de basistechnieken, verzamel kennis over sieraden en leer je materialen kennen. Ontwerpen is voortdurend keuzes maken en met de kennis die je hebt opgedaan kun je een onderbouwd uitgangspunt kiezen. Daar kun je dan weer op voortborduren. Zodra je de basis kent heb je altijd iets om op terug te vallen!

 

#1 Less is more! Wanneer je twijfelt over je ontwerp denk dan, “hoe ga ik terug naar de basis” “wat kan er weg?” “hoe houd ik het simpel?”

 

 

 - Klik hier voor deze sieraad-inspiratie -

 

Arm-candy van gekleurd elastisch draad

Materialen

Wanneer er nieuwe artikelen online gaan in onze webshop schrijven wij altijd een leuke tekst erbij met meer uitleg over de nieuwe producten. Ook kun je bij ieder afzonderlijk artikel meer informatie lezen over de maat en het materiaal. Zo kun je kralen, bedels, onderdelen en rijgmaterialen wat beter leren kennen en weet je waar je mee werkt. Als je materialen goed kent kun je sneller werken en weet je al snel wat wel en niet werkt in een design. Houd rekening met de beperkingen en mogelijkheden van het materiaal. Ga niet geforceerd te werk maar laat je ook leiden door het materiaal. Kies eenvoudige oplossingen, en heb geduld! Wil je meer originele ontwerpen maken? Laat dan alle regels los en kijk op een nieuwe manier naar het materiaal waar je mee gaat werken. Vraag je af: ‘wat kan ik hier nog meer mee doen?’

 

#2 Laat het materiaal spreken! Als het niet lukt om tot een ontwerp te komen, ga dan terug naar je materialen, waar werk je mee? is het rustige acryl kraal of een uitgesproken bohemian kraal? Welke sfeer/gevoel krijg je bij het materiaal? Laat dan het materiaal bepalen welke richting je op gaat!

 

 

--> Klik hier voor de artikelen --> Rocailles - Polaris Elements kralen - Natuursteen Kralen - Houten kralen - Pompom bedels - DQ Metalen bedels Goud - Glittertape - Stainless Steel armband (RVS) voor glittertape - Cuoio Armband - Leer DQ - Stainless Steel armband (RVS) * crocodile*- Zoetwaterparels

Inspiratiesets

Contrast

 

Wees je bewust van het contrast dat je toepast in je ontwerp. Misschien sta je er nooit bij stil maar het is heel leuk wanneer je de skills hebt om hier mee te gaan spelen. Of misschien merk je op, dat je dat al lang doet, maar dan onbewust. Geweldig! Contrast is niet alleen in kleur aanwezig maar ook in de vorm en de structuur van je materialen. Combineer je een ronde kraal met een vierkante kraal? dan werk je met contrast. Combineer je een grote opvallende kraal met een klein basis kraaltje? dan werk je met contrast. Het effect van het contrast is dus verschillend, dit kun je inzetten als hulpmiddel voor betere designs. Vind je het contrast in je ontwerp tegenvallen? Gooi het dan eens drastisch over een andere boeg. Combineer je felle kleuren? Of donkere kleuren kralen met een klein fel kraaltje? Voeg je diverse grote kralen in opvallende vormen samen in één armband? Combineer prints met prins? Of Combineer je leer met facet? Heb oog voor het contrast waar je mee werkt, en ga hier mee spelen voor een betere of andere look.

 

#3 Check je contrast! Valt je design tegen? Bekijk het contrast en bedenk hoe je het kunt veranderen. Probeer bijvoorbeeld eens het tegenovergestelde uit. Hoe?

Stel je hebt een armband van rocailles gecombineerd met 3 bohemian kralen. Dan heb je rustig met druk gecombineerd, en groot met klein. Combineer de bohemian kralen dan eens met andere drukke kralen in wisselende maten, of combineer de rocailles met andere kleine kraaltjes in verschillende vormen. Zo ontstaat er een geheel nieuw effect.

 

Klik hier voor de inspiratiesets -> Oorbellen Bohemian hangers - Armbandjes Autumn shimmer - Armbanden TQ Metaal

Sieraad Design Guide afbeelding
Inspiratiesets

Durf!

 

Dit is denk ik wel de beste tip die ik voor jullie heb. Durf! Maak je niet druk om wat anderen van je verwachten. En lap de regels aan je laars! Heerlijk toch? Blijf jezelf uitdagen en blijf nooit te lang in je comfortzone hangen. Daar is niets spannends aan. Maak dus gewaagde designs, probeer dingen uit die je nooit zou doen. Heb plezier en neem je designs nooit té serieus. Vraag niet altijd aan iedereen wat ze er van vinden, en volg je eigen gevoel.

 

#4 Durf te spelen: Op sommige momenten is het heel lastig je comfort zone los te laten, doe dan een oefening om je creativiteit een boost te geven. Maak bijvoorbeeld voor de lol eens een extreem lelijk sieraad, en houd je niet in! Of bekijk wat er in de mode is, en maak exact het tegenovergestelde, hoe fouter hoe beter. Misschien vind je het eindresultaat wel verassend goed!....... Foto?

 

Klik hier voor de kralen! - Bohemian kralen - Diverse kralen - Facet - Glaskralen pearl glitter - Hematite kralen - TQ Metaal - DQ Acryl kralen - Diverse vormen kralen - Glaskralen diamond coating

Sieraad Design Guide afbeelding

Onderzoek!

 

Blijf onderzoeken en blijf nieuwsgierig. Wat werkt, werkt niet voor eeuwig. Blijf jezelf dus ontwikkelen en uitdagen. Zo blijf je scherp. Kijk veel op ‘social media’ naar trends, en blijf hier van op de hoogte. Trends zijn belangrijk in deze business, en bovendien erg leuk. Maar durf ook af te wijken van het gangbare. Laat je dus niet gek maken en creëer je eigen hype.

 

# 5 Blijf nieuwsgierig: blijf altijd zoekende naar nieuwe ideeën, haal je inspiratie uit alles om je heen, speel als een kind met sieraden designs, prikkel jezelf, experimenteer en gebruik humor.

 

Succes!

Sieraad Design Guide afbeelding
Terug naar overzicht